catalyna
#0

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS)?

BTS este denumirea generică pentru o serie de infecții transmisibile prin contacte sexuale neprotejate. În prezent incidența bolilor cu transmitere sexuală (BTS) se menține ridicată, în ciuda progreselor realizate de medicina modernă în diagnosticarea, tratarea și vindecarea majorității acestor boli.

 

Care sunt factorii de risc?

 • contact sexual cu parteneri multipli
 • contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal) - fără utilizarea prezervativului
 • transfuzii de sânge
 • folosirea în comun a acelor
 • manichiură, pedichiură, tatuaje (instrumente care pot tăia sau străpunge pielea)

 

Care sunt tipurile de boli cu transmitere sexuală?

După tipul agentului cauzal, bolile cu transmitere sexuală pot fi clasificate astfel:

 • cauzate de bacterii: gonoree (N. gonorrhoea), sifilis (Treponema pallidum), Chlamydia trachomatis, Gardnerella vaginalis etc.
 • cauzate de protozoare: Trichomonas vaginalis
 • cauzate de paraziți externi: Sarcoptes scabiei (scabie), Pthirius pubis (păduchi lați)
 • de tip viral: Herpes simplex, Human Papilloma Virus (HPV), HIV, virusul hepatic B, virusul hepatic C

 

Care sunt simptomele BTS?

Cele mai comune manifestări ale BTS sunt:

 • secreţii (scurgeri) vaginale/uretrale neobişnuite ca aspect, culoare sau miros
 • prurit persistent (mâncărime) în zona vaginală sau perianală
 • leziuni, iritaţii, papule (umflături) sau vezicule în zona genitală, perianală sau în alte părţi ale corpului
 • durere sau usturime în timpul urinării (disurie)
 • dureri în timpul actului sexual (dispareunie)
 • disconfort în zona genitală
 • dureri la nivelul abdomenului inferior

Simptomele unei boli cu transmitere sexuală diferă în funcție de tipul infecției și se pot manifesta după un timp îndelungat de la momentul infectării sau pot lipsi cu desăvârșire.

 

Boli cu transmitere sexuală

 

Human immunodeficiency virus (HIV)

Sindromul imunodeficienţei umane (SIDA) este o boală infecţioasă cauzată de virusul imunodeficienţei umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV). În cazul unei suspiciuni de infectare, antigenul p24 este detectabil după 2 săptămâni de la contactul sexual neprotejat, iar depistarea anticorpilor se poate realiza după 3 - 4 săptămâni, o posibilă infecție se exclude după 3 luni.

 

Sifilis (Lues)

Agentul cauzator este Treponema pallidum. Tabloul simptomatic este reprezentat de mici leziuni la nivelul pielii și mucoaselor. Transmiterea se realizează aproape exclusiv prin contact sexual. Timpul de incubare este de 3 – 6 săptămâni, detecția agentului infecțios fiind posibilă după 2 – 3 săptămâni de la infecţie. După formarea unor ulceraţii mici, nedureroase, în zona genitală, anală sau orală, sifilisul “dispare” revenind sub diferite forme și grade de severitate.

 

Chlamydia trachomatis

La femei, infecţia este localizată la nivelul colului uterin şi este frecvent asimptomatică. Netratată poate afecta uterul, trompele uterine, ovarele, determinând boala inflamatorie pelvină (BIP). Nou-născuţii cu mame infectate pot dezvolta conjunctivită, infecţii nazofaringiene și pneumonie cu C. trachomatis. La bărbaţi, infecţia netratată (frecvent asimptomatică) determină epididimită (complicaţie majoră).

 

Gonoree (Blenoragie)

Infecția la adulți apare în mod exclusiv în urma unui contact sexual neprotejat, agentul cauzator fiind Neisseria gonorrhoeae. La bărbați, după o perioadă relativ scurtă de incubare (2 – 10 zile), apare o inflamație a uretrei asociată cu urinare dificilă, dureroasă (disurie) și o scurgere purulentă. La femei, simptomele sunt mult mai puțin pronunțate, pot fi fals interpretate ca fiind inflamații trecătoare ale vezicii urinare (cistite), iar în stadii avansate complicațiile pot determina sterilitate.

 

Candidoza (Candida albicans)

Aproximativ 90% dintre candidoze sunt cauzate de C. albicans, iar infecţiile pot fi acute (superficiale) sau subacute (invazive). Infecţiile acute determină leziuni la nivelul epiteliului cavităţii bucale, genitale, tegumentelor şi unghiilor. Infecţiile subacute pot afecta epiteliul aparatului respirator (bronhii, plămâni), inima sau meningele. La pacienţii imunodeprimați (SIDA), C. albicans poate produce necroză severă în ţesuturile infectate şi decesul, în caz de pneumonie.

 

Trichomoniaza (Trichomonas vaginalis)

Trichomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS, este mai comună la femei decât la bărbați (70% dintre persoanele infectate nu dezvoltă simptome). La femei, afectează tractul genital inferior (vulvă, vagin, col uterin sau uretră). La bărbați, este afectată cel mai frecvent uretra. Simptomele pot deveni manifeste între 5 – 28 de zile de la momentul intrării în contact cu agentul patogen.

 

Mycoplasme urogenitale

Mycoplasmele aflate în tractul urogenital sunt transmise prin contact direct. La bărbați, infecția determină inflamația uretrei și/sau inflamația glandei prostatice. La femei, infecția determină inflamația organelor genitale externe, a mucoasei colului uterin și a ovarelor.

 

Infecțiile cu virusul hepatitei B

Infecția se transmite prin contact sexual, salivă și seringi infectate. Perioada medie de incubare pentru infecţia cu HBV este de 6 - 8 săptămâni.

 

Herpesul genital

BTS determinată de infecția cu virusul herpetic - Herpes simplex. Cele mai frecvente tipuri sunt:

 1. Herpes simplex tip 1 (HSV 1) – infecții herpetice orale și aproximativ 50% dintre infecțiile herpetice genitale
 2. Herpes simplex tip 2 (HSV 2) – infecții herpetice genitale

Modul de transmitere este prin contact sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană infectată.

 

Human papillomavirus (HPV)

Majoritatea femeilor active sexual intră în contact cu acest virus cel puţin o dată în viață. Tipurile de HPV cu risc crescut au fost identificate în 99% din cazurile de cancer de col uterin.

Ultima modificare facuta in data de Decembrie 8, 10:06 pm de catalyna.
Like (2)
Loading...
 şi 1 altul.